Share now!

În ultimii 30 de ani, au avut loc miscari semnificative  în sectorul agricol si cel al vanzarilor de produse proaspete. S-a format o noua generatie de agricultori, de antreprenori în domeniul agricol.  Se remarcă si o schimbare notabila in modul de a se face comert, în modul de cumpărare si consum a produselor vegetale proaspete.

CE FACEM DE MAINE? Aceasta a fost tema și întrebarea cu care moderatorul Gabriel Ghergescu i-a invitat la dialog pe cei 4 invitați ai discutiei din cadrul cinei Forumului Legume-Fructe 2018:

➡ Aurel TĂNASE (Președinte OIPA ProdCom)
➡ prof. dr. Florin STĂNICĂ (Prorector USMAV,  Facultatea de Horticultură Bucuresti)
➡ George BĂDESCU (Director Executiv, Asociația Marilor Rețele Comerciale din România)
➡ Claudiu COADĂ (Director Active Fizice, AFIR)

George Bădescu a reafirmat faptul că o bună cunoaștere a obiceiurilor de consum și a clientului în sine este un proces în continuă evoluție, adăugând faptul că un brand trebuie susținut (însoțit) de o marfă de calitate, calibrată, ambalată conform standardelor. În opinia sa, acestea reprezintă pe viitor provocările pentru un producător care dorește să fie listat la un supermarket, dar nu numai. Acestea sunt cerințele într-un comerț civilizat. Chiar și în așa numitul lanț scurt.

De altfel, Aurel Tanase a admis că multe dintre aceste cerințe sunt îndreptățite. Dar este de părere că ar trebui să aibă loc niște întâlniri informale între producători și retaileri, în cadrul cărora să se pună de acord (poate sub forma unui angajament/contract etc.) asupra pretențiilor  pe de o parte, dar și a posibilității producătorilor pe de altă parte. Liderul de la OIPA a afirmat în repetate rânduri necesitatea asocierii producătorilor care să poată oferi la vânzare ”partizi” mari de produse, cu alte cuvinte, marfă în cantitate suficientă, de calitate bună și uniformă, livrată constant sau măcar conform înțelegerilor.

La baza piramidei stă însă cercetarea și învățământul, domenii în care s-a investit foarte puțin spre zero în acești ultimi 30 de ani, este de părere profesorul Florin Stănică, cunoscut în mediul academic și nu numai, pentru inovațiile sale în pomicultură. El recomandă urmarea a două direcții principale de lucru: prima este continuarea producției industriale, dar la un alt nivel tehnologic. A doua mare direcție este cea a produselor tradiționale, adică valorificarea soiurilor locale sau tipologii de fructe/legume locale pe care alții nu le au, dar la un nivel mai performant.

”Trebuie să adaptăm tehnologiile astfel încât producția finală să fie cea pe care o cere piața. Polonezii au produs anul acesta 4,5 milioane tone de mere, din care mai mult de jumătate merge la industrializare. Și noi trebuie să învățăm sa producem la aceleași performanțe. În Germania de exemplu, la un mare târg de fructe, engros-istii din Bavaria căutau prune românești. Un alt simbol pentru români este mărul Jonathan, dar soi autentic, cu marca înregistrată. Vor fi destui cumpărători care să facă rentabilă cultura” a menționat Florin Stănică în mesajul său.

Pentru a susține într-un fel cele discutate mai sus, Claudiu Coadă, reprezentantul AFIR a afirmat că anul acesta programele pentru horticultură au avut o ”finanțare mai bună, mai accelerată, dar rezultatele, cel puțin în sectorul pomicol, nu vor apărea imediat”, enumerând apoi câteva statistici ale proiectelor din sectorul horticol, depuse și accesate cu bani europeni.

El a mai făcut câteva recomandări fermierilor, și anume să se uite cu mai mare atenție către măsurile ce finanțează sectorul, ce anume finanțează și cum se pot folosi banii respectivi. Este vorba în primul rând de submasura 4.1 a dedicată sectorului pomicol, apoi sMs 9.1 care vizează grupurile de producători (și care se pare că anul acesta nu a înregistart nicio cerere!), sMs 16.1  și de asemenea sMs 16.4. Claudiu Coadă a subliniat în discursul său accesarea acestor fonduri, recunoscând în același timp că nu sunt suficiente pentru spațiul nostru rural. Dar dacă banii vor fi folosiți așa cum trebuie, efectele pozitive se vor vedea, a mai afirmat  el.

LEGUME FRUCTE, FORUMUL PROFESIONIȘTILOR DIN INDUSTRIE
Cea mai influentă platformă de networking dintre producători, retaileri și alți actori implicați în lantul de distribuție legume fructe proaspete. Ediția din 2018 a reunit peste 200 de invitați, dintre care fermieri români campioni, cu peste 2000 de hectare de legume și fructe exploatate.(👉 citeste stire completa)

Pentru oportunități de parteneriat în cadrul editiei cu nr 5, noiembrie 2019, vă rugăm să ne contactați la adresa de email office@tmtpr.ro.


Share now!